Autorijden op ons eiland is in principe niet moeilijk. U kent snel de belangrijkste wegen en de maximaal toegestane snelheid komt niet boven de 80 km per uur. Toch zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden als u hier rondrijdt. Wij zetten graag wat weetjes en regels voor u op een rij, zodat u zich zorgeloos over onze wegen begeeft met bijvoorbeeld een lease auto van Car Lease Caribbean.

Véél – of beter gezegd, alles – wordt hier met de auto gedaan en het liefst parkeren we dichtbij de ingang. We hebben weinig tot geen voetpaden en fietspaden, was het lastig maakt om met een ander vervoersmiddel te gaan. Daarnaast maakt de temperatuur van gemiddeld 30 graden weinig plaats voor een middagswandeling. Alhoewel het wegennet op Curaçao de laatste jaren flink is verbeterd, kunt u op verschillende plaatsen nog wel slecht wegdek tegenkomen. Naast de drukte en soms een slecht wegdek zijn ook de volgende zaken belangrijk om rekening mee te houden;

Maximumsnelheid, de ring, de weg naar westpunt en de rest van het eiland.

De maximaal toegestane snelheid op het eiland verschilt wanneer u in de wijken rijdt, op de ring of op andere wegen. Dit kunnen we grofweg verdelen; op de ring en de Weg naar Westpunt rijden we gemiddeld het hardst. Maar let toch op, de maximaal toegestane snelheid wisselt hier ook tussen 60 en 80 kilometer per uur. In de wijken of op de kleinere wegen wordt er meestal niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, maar ook hier kan de snelheid verschillen, dus let goed op want het staat niet altijd duidelijk aangegeven! Ons advies is om goed op te letten op de aangegeven snelheid en met het bestaande verkeer mee te rijden. Natuurlijk staat het wegdek het ook niet altijd toe om harder te rijden. Ook rijden er soms snelheidsduivels rond waar u op bedacht moet zijn.

Verkeer van rechts

In principe heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Ook hier zijn er vele situaties voor te stellen en zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als u op een voorrangsweg rijdt. Voorrangswegen worden aangegeven met borden, maar oplettendheid is van groot belang bij het nemen, geven of krijgen van voorrang. Mocht u twijfelen, dan adviseren wij u om even te wachten en contact te maken met de andere bestuurder voordat u verder rijdt.

Geregend? Spekglad!

Winterbanden zijn natuurlijk niet nodig op Curaçao. We hebben hier gelukkig geen last van ijzel of sneeuw op het wegdek. Toch kan het soms lijken alsof dat wel zo is, namelijk na een flinke regenbui. Als het een tijdje droog is geweest, is de weg versmolten met olie en rubberrestanten. Op het moment dat daar een regenbui overheen komt, wordt het dus erg glad! Dus wanneer het geregend heeft is het aan te raden om langzaam en voorzichtig te rijden.

Ongeluk(je)

Een auto ongeluk zal u natuurlijk altijd willen voorkomen, maar soms kan het toch gebeuren dat u met een andere bestuurder in botsing raakt. Of het nu wel of niet uw schuld is, het is belangrijk om rustig te blijven en het nummer van de schaderegistratie (Forensys) 199 te bellen. Is het ongeluk heftig of is er medische hulp nodig, schakel dan de hulpdiensten in via 911. Breng uzelf en eventueel anderen in veiligheid langs de weg en laat de auto staan waar het ongeluk is gebeurd. Verplaats de auto dus niet. U wacht dan op een veilige plek totdat de Schaderegistratie arriveert, zij moeten altijd ter plekke komen kijken om de aanrijding formeel te laten registreren, daar krijgt u direct een document van. Binnen 24 uur wordt de Schaderegistratie door Forensys aan de verzekeringsmaatschappijen doorgegeven. Mocht u te maken hebben met een onverzekerde bestuurder dan is het raadzaam om toch de gegevens van de bestuurder te krijgen, of in ieder geval het kenteken van de auto. Als u een auto least bij Car Lease Caribbean, regelen wij de verdere schade afhandelingen en natuurlijk vervangend vervoer, mocht uw auto niet meer werken of als deze voor reparatie naar de garage moet.

Gebruik een gordel

Een tip die natuurlijk niet alleen op ons eiland van toepassing is, maar overal. Wij raden aan om er een gewoonte van te maken om altijd een gordel om te doen. Los van de veiligheid van u en uw bestuurders, is het ook niet leuk om een boete te ontvangen! Bij controles door de politie kunt u voor het niet dragen van een gordel een boete ontvangen die kan oplopen tot wel 100 gulden. 

Kostbaarheden

Het kan helaas voorkomen dat er in uw auto wordt ingebroken. Met name als u uw kostbaarheden zichtbaar in de auto heeft laten liggen. Zorg er dus voor dat u nooit uw kostbaarheden zoals een laptop, telefoon, sieraden of andere spullen van waarde in uw auto laat liggen, ook al parkeert u maar ergens kort. Een auto-inbraak is zo gebeurd. Een ander advies dat wij u graag meegeven, is om bewust uw auto te parkeren op plaatsen met goede verlichting of zelfs security. Mocht het toch gebeuren dat er in uw auto is ingebroken en er kostbare spullen zijn weggenomen, waarschuw dan ook altijd de politie en de Forensys om de afhandeling met de verzekering goed te laten verlopen.

Vooraf betalen bij de tank

Het is gebruikelijk dat u bij het tanken vooraf bij de kassa afrekent. Parkeer dus eerst uw auto bij een van de pompen en loop dan naar de kassa. Soms zal er iemand u assisteren bij het tanken en kunt u ook bij diegene betalen. Even vergeten aan welke kant ook alweer de benzinetank van uw auto zit? Op uw dashboard staat dit altijd aangegeven met een pijltje bij het benzinepomp icoon. Heeft u geen pijltje? Dan zit de tankdop vaak aan de kant waar het slangetje staat.

Happy Hour

Het eiland van de happy hours. Het is zo’n fenomeen, dat zelfs bedrijven zoals bijvoorbeeld de autowasstraat gebruik maken van de term om een kortingsuur aan te geven. Natuurlijk bezoeken we allemaal wel eens een happy hour en worden hierbij ook de nodige alcoholische dranken genuttigd. Alhoewel er nog niet veel mogelijkheden zijn op Curaçao voor alcoholcontroles, raden wij het toch af om in beschonken toestand achter het stuur te stappen. Het is nu eenmaal bewezen dat het reactievermogen drastisch afneemt na het nemen van een paar drankjes. Ook bent u niet verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt als u gedronken heeft. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat er andere bestuurders op de weg zijn die dit advies niet ter harte nemen en wees er dus op bedacht dat andere bestuurders wel eens in beschonken toestand achter het stuur kruipen.

Toet, Toet!

Een groet, een bedankje, een waarschuwing. Allemaal redenen waarom er op ons eiland vaak een luids getoeter gehoord kan worden op de wegen. Bijvoorbeeld als u voorgelaten wordt bij een kruispunt wordt er vaak getoeterd als bedankje, of als bevestiging dat u gaat rijden. Schrik dan ook niet als u getoeter hoort achter u, het kan ook zijn dat twee mensen elkaar groeten!

Een begroeting, een happy hour, een ongelukje of een gladde weg. Het zijn allemaal zaken waar u rekening mee moet houden bij het autorijden op Curaçao. Als u zorgeloos wil rondrijden adviseren wij u natuurlijk ook om een lease-auto bij Car Lease Caribbean aan te schaffen.

De voordelen van een lease-auto op ons eiland zijn eindeloos. Zo heeft u een duidelijk inzicht in de kosten aan uw auto, heeft u geen rompslomp met papierwerk of naar de garage gaan en helpen wij u met het uitzoeken van een auto naar uw wens. Ook zijn er belastingvoordelen bij een lease-auto. Hier vindt u alle voordelen van een lease-auto bij Car Lease Caribbean. Heeft u nog vragen, neem dan contact op ons zodat wij u verder kunnen adviseren en kunnen kijken of een lease-auto ook iets voor u is. Bel +599 9 465 0381 of stuur ons een mailtje!